
Istoricul scolii

Incă din anii 1925-1926, un grup de entuziaşti, iubitori ai muzicii, în frunte cu profesorul, compozitorul si dirijorul FRANCISC HUBIC, incearcă să infiinţeze un Conservator de muzică dupa modelul celor din Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Acest Conservator a primit după cel de-al doilea război mondial, in anul 1945, titulatura de "Conservatorul de Muzică şi Arta Dramatică".
Tot în anul 1945, din iniţiativa unor artişti plastici de renume din Oradea, în frunte cu prof. pictor Roman Mottl-senior, ia naştere "Şcoala de Arte Frumoase" .
• Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică se va unifica cu Şcola de Arte Frumoase la data de 7 noiembrie 1954 sub denumirea de Şcoala Populară de Artă.
• Pănă în anul 1947, la conducerea conservatorului a fost valorosul muzician Francisc Hubic, apoi pănă în 1952, va fi director, dirijorul Romulus Botto.
• Din anul 1952, destinele Şcolii Populare de Artă, vor fi preluate pănă în 1982 (cu o intrerupere de 2 ani, 1959-1961, cănd a fost directoare prof. Ecaterina Mihaly) de către prof. Rea Silvia Pop D. Popa, de numele căreia se leagă deosebite succese în activitatea profesorilor şi elevilor şcolii şi multe impliniri artistice.
• Între anii 1982-1988 au fost directori ai şcolii, prof. Ersilia Geoldes şi Crăciun Parasca, iar din anul 1988, şi pănă in prezent la conducerea instituţiei se află director general manager,lector universitar,drd Marian Boboia.
• Din Anul 1990, Şcoala Populară de Artă a primit numele ctitorului ei "Francisc Hubic", iar de atunci se numeşte Şcoala de Arte "FRANCISC HUBIC"

Performante
Toate cadrele didactice din instituţia noastră, sunt implicate atît în procesul de învăţămînt artistic cît şi în realizarea unor spectacole, concerte, vernisaje şi asigură o participare cît mai performantă a elevilor la diferite concursuri, festivaluri, emisiuni, filmări, etc. Pentru că spaţiul nu ne permite, vom enumera doar cîteva din rezultatele de excepţie obţinute de elevii noştri şi vom face cîteva referiri despre realizările artistice.
Proiecte proprii realizate în cadrul programelor la sediul instituţiei Şcoala de Arte “Francisc Hubic” are mai multe formaţii proprii etalon, care au repurtat multe succese pe plan local, naţional , prin numeroase apariţii în spectacole, festivaluri ,etc. şi care au realizat un număr însemnat de casete şi înregistrări, audio, video, D.V.D.-uri şi emisiuni televizate. Aceste formaţii fac parte din proiectele proprii, realizate în cadrul programelor, la sediul şcolii.
Le enumerăm, într-o ordine aleatorie:
1.Orchestra populară “Rapsodia bihoreană” - condusă de prof. Liviu Buţiu
2. Formaţia corală de muzică uşoară “Stargroup”, pregătită de prof. Monica Molnar
3.Grupul vocal folcloric “Lioara” coordonat de prof. Antonela Ferche Buţiu
4.“Trio de jazz” – pregătit de prof. Ari Nagy Alexandru
Deasemenea Bursa “Excelsior” – “ o şansă pentru fiecare prin artă” se derulează ca şi proiect propriu , tot la sediul instituţiei